Tør hud – hvad er det?

Tør hud skyldes mangel på fugt og lipider, dvs. fedtstof i huden. Talgkirtlerne i huden producerer ikke tilstrækkeligt med olie og det er derfor ofte nødvendigt at tilføre olie og creme, så huden fugtes udefra i stedet. Typisk viser den tørre hud sig i form af flosset/skællende hud, sensibilitet samt en trist hudoverflade i panden, kinder eller hele ansigtet. Tør hud er en hudtype og dermed en grundtilstand for din hud. Det må derfor ikke forveksles med dehydreret hud, som kan ses hos folk med andre hudtyper, fx. kombineret eller sensitiv hud. Hvis du har tør hud, vil du også opleve, at huden kan føles stram og ikke så elastisk. Hud af denne hudtype reagerer desuden let på miljøpåvirkninger såsom sollys og vind. Det kan også være en fordel at spare på vandet. Der er ingen grund til bade flere gange om dagen og for lange og varme bade udtørrer huden.

Med den rette hudpleje er der dog heldigvis gode muligheder for at bekæmpe disse problemer.  Vi har afprøvet og udvalgt en lang række nærende, fugtgivende og blødgørende ansigtsmasker som beroliger og forbedrer tør hud mærkbart. Resultatet er en mere hydreret, sund og glat hud.
Er min hud dehydreret?

Tør hud er en hudtype og må ikke forveksles med dehydreret hud, som er en midlertidig hudtilstand. Mange bruger begreberne “tør hud” og “dehydreret hud” som synonymer. Men i virkeligheden er der tale om to helt forskellige ting. Ligesom kombineret og fedtet hud, så er tør hud en hudtype, mens dehydreret hud er en hudtilstand. Dehydreret hud er fugtfattig og vil ofte se kedelig og uelastisk ud, mens tør hud oftest bliver revnet, skællende og kan kløe. Tør hud er hud, der mangler olie eller fedtstof, mens dehydreret hud er karakteriseret ved mangel på væske i de yderste lag af huden. Du kan derfor sagtens have dehydreret hud selvom din hudtype er kombineret eller fedtet.


Se sheet-masker til dehydreret hud her.Hvad kan jeg selv gøre?

Udover at fugte din hud med cremer, olie og fugtgivende ansigtsmasker, er der en række praktiske ting du også selv kan gøre, hvis du døjer med meget tør hud. Enkelte ting har vi allerede nævnt ovenfor, men her kommer det hele i opsummeret form.  • Rens ikke ansigtet med vand fra hanen, da dette som regel indeholder klor, fluor og andre uønskede kemikalier, som udtørrer. Benyt i stedet renselotion eller micellar water til daglig rens af ansigtet.
  • Undgå de lange bade, som udtørrer huden. Nøjes evt. med kun at bade hver anden dag og skru ned for både temperatur og varigheden.
  • Dup huden tør i stedet for at gnide. Når du gnider huden med håndklædet, kan det skabe irritation i huden.
  • Sørg for at drikke rigeligt med vand. Mindst 2 liter om dagen.
  • Påfør creme med det samme når du kommer ud af badet. Mens din hud stadig er let fugtig.
  • Luft ofte ud derhjemme og skru ned for varmen.
  • Nyd solen kun i små doser. For meget sol giver både rynker og udtørrer huden. Og i værste fald kan det resultere i hudkræft.
  • Husk solcremen! Brug solcreme i ansigtet hele året, ikke kun om sommeren. Du kan evt. nøjes med en faktor 15 i de kolde måneder.